Yleistä kiikareista

Tuotevalikoimastamme löydät kiikarit joka lähtöön. Valitse yllä olevasta valikosta kiikarit, kaukoputket tai tarvikkeet.


Kiikari ensimmäinen askel aloittaa luonnon tai tähtitaivaan tarkempi havainnointi. Kaukoputkiin nähden kiikareissa on laajempi näkökenttä. Näin kiikarilla saa katseltavasta alueesta paremman yleiskuvan. Kiikarilla katsomisen harjoitteleminen on myös helpompaa kuin pienemmän alueen näyttävällä kaukoputkella.

Kiikareiden rakenne

Kiikari koostuu objektiivista (linssi, josta valo tulee sisään), prismoista ja okulaarista (linssi, josta katsotaan). Kuva (valo) kulkee objektiivin läpi jossa se kääntyy objektiviin kuperuudesta johtuen ylösalaisin. Kiikareissa olevassa prismoissa kuva käännetään takaisin oikeinpäin. Olkulaarissa kuva suurennetaan ihmisen silmälle katseltavaksi.

Yleisimmin kiikareissa käytetään keskiötarkennusta. Kuva tarkennetaan kiikarin kesellä olevasta rullasta pyörittämällä. Toinen malli on tarkennusvapaat "In Focus" kiikarit. Näissä kuvan terävyys alue on noin 15 metristä äärettömään ja tarkennus perustuu silmän mukautumiskykyyn. Näissä kiikareissa on yleensä okalaareissa

Kiikareiden ominaisuudet

Kiikareiden ominaisuudet ilmaistaan kahdella luvulla, esim. 8x35. Ensimmäinen luku kertoo suurennoksen ja toinen objektiivin halkaisijan milleinä. Esimerkki kiikari siis suurentaa 8-kertaiseksi ja etulinssin halkaisija on 35 mm. Jakamalla etulinssin halkaisija suurennoskertoimella saadaan vertailuku (35:8=4,375). Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin kiikarilla näkee hämärässä ja huonoissa olosuhteissa.

Kiikareiden laatuun vaikuttaa myös linssien pinnoitus. Fully-Coated tarkoittaa, että kaikki linssipinnat on pinnoitettu yksikerroksisesti. Multi-Coated tarkoittaa, että ainakin yksi linssi on pinnoitettu monikerroksisesti. Fully Multi-Coated kiikareissa on kaikki pinnat, myös prisma on pinnoitettu monikerroksisesti. Prisma periaatteita on kaksi, ja kattoprisma tyyppisiä prismoja on muutama eri tapaa toteutettuja.

Prismojen tyypit

Nykyään on käytössä kahdenlaisia prismoja. Porro-prismat on nimetty keksijänsä italialaisen Porron mukaan. Porro-prisma kiikarit tunnistaa "mutkikkaasta" muodosta, sillä niiden objektiivi ja okulaari ei ole suorassa linjassa (kuva).

Zeissin ja Leitzin 1960-luvulla kehittämä kattoprisma vaatii parempaa optista tarkkuutta ja ovat naäin hieman kalliimpia. Kattoprismat tyyppiset prismat mahdollistaa objektiivin ja okulaarin sijaita samalla linjalla (kuva).

Kuvanvakain

Kiikareiden yksi uusiimista ominaisuuksista on kuvanvakain. Vakaimella varustetuissa kiikareissa on sähköllä toimivat anturit, joiden avulla kompensoidaan kädestä tai alustasta syntyvät heilahdukset.

Kaukoputket

Kaukoputket jaetaan kahteen pääryhmään maakaukoputkiin ja tähtikaukoputkiin. Nimiensä mukaisesti maakaukoputket on tarkoitettu lintujen, eläinten ja luonnon tarkkailuun. Valikoimastamme löytyy erilaatuisia ja hintaisia maakaukoputkia käyttöön kuin käyttöön, aina ED-lasillisiin laatuputkiin saakka.

Tähtikaukoputket ovat yleensä peilikaukoputkia tai peili- ja linssikaukoputkien yhdistelmiä. Toimitamme edullisia aloittevan tähtitieteilijän peruslaitteita muutaman päivän toimitus ajalla.

Tuotteita ei löytynyt.